Ατομικη θεραπεια

5η Απριλίου

 

Ψυχοθεραπεία δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι νομίζουν. Δεν είναι η θεραπεία μίας ασθένειας, ούτε η αμοιβαία ανταλλαγή συναισθημάτων & απόψεων μεταξύ καλών φίλων. Εκπλήσσει τους περισσότερους, το γεγονός πως η ψυχοθεραπεία αρχικά δεν αναλύει την παιδική ηλικία, τα τραύματα και τις αρνητικές συμπεριφορές.

 

Η ψυχοθεραπεία είναι μία διαπροσωπική διαδικασία η οποία εξετάζει τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων του ασθενή. Σχετίζεται με τις απόψεις τις οποίες φέρνει ο ασθενής για τους ανθρώπους που ενδιαφέρεται, τις φιλοδοξίες για τη ζωή του και πως άθελα του ο ίδιος-α κάνει ακόμα πιο δύσκολο στον εαυτό του/της να φτάσει τους στόχους. Η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι ιδιαίτερη γιατί διακατέχεται από εχεμύθεια, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, αληθινό ενδιαφέρον από μέρους του ειδικού και ελευθερία έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων. Ο θεραπευτής δίχως κρίση δέχεται τα λεγόμενα του ασθενή του, δίνοντας έμφαση στα κρυμμένα, πίσω από τα λόγια, ασυνείδητα «μηνύματα» της προσωπικότητας του θεραπευόμενου. Λιγότερο ενδιαφέρεται ο θεραπευτής να βρει τους λόγους για να εξηγήσει την συμπεριφορά του ασθενή αλλά περισσότερο φιλοδοξεί να ανακαλύψει μοτίβα στην συμπεριφορά και στα λεγόμενα του/της.

Η απόφαση να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία μπορεί να παρθεί για ποικίλους λόγους. Αν σε κάποια φάση της ζωής σου αισθανθείς πως είσαι έντονα στρεσαρισμένος ή/ και ακατάπαυστα κουρασμένος από τις μέχρι τώρα καθημερινές σου υποχρεώσεις ή παρουσιάζεις έντονες διακυμάνσεις στις βασικές σου ανάγκες ,συνήθειες (ύπνος, τροφή, δουλειά) αλλά και διαπροσωπικές σχέσεις ή νιώθεις πως είσαι μπερδεμένος, αβοήθητος , απογοητευμένος υποφέροντας από συναισθηματική αναστάτωση τότε μπορείς να βρεις ανακούφιση και βοήθεια στη ψυχοθεραπεία.

Οι ατομικές θεραπείες γίνονται συνήθως 1-2 φορές την εβδομάδα κατόπιν ραντεβού και διαρκούν περίπου 50 λεπτά.