Αγχος

10 Φεβρουαρίου


Στην εποχή μας, τόσο η κρίση όσο και οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις προκαλούν στους ανθρώπους την αίσθηση ότι υπάρχει κίνδυνος και δεν θα τα καταφέρουν...


Το άγχος είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε μία κατάσταση η οποία μας προκαλεί φόβο και ανησυχία. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν πως, πριν δώσουν κάποιο τεστ ή κάνουν μία απαραίτητη ιατρική εξέταση ή μιλήσουν με τον διευθυντή τους αισθάνονται ψυχολογική ένταση, συναισθηματική αναστάτωση και έχουν την αίσθηση πως κάτι αρνητικό θα γίνει, με αποτέλεσμα να βιώνουν φυσιολογικό άγχος. Προβληματικό γίνεται το άγχος όταν είναι έντονο, συχνό (καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας) και όταν αποτελεί τροχοπέδη για την καθημερινότητα, όταν δηλαδή και οι καθημερινές μας συνήθειες (ύπνος, φαγητό, διασκέδαση) συνοδεύονται πάντα με την παρουσία του άγχους.

 

Τα ψυχολογικά συμπτώματα του κλινικού άγχους είναι η έντονη, και ενίοτε άνευ λόγου, ανησυχία, αρνητική σκέψη, δυσκολία συγκέντρωσης, εξάντληση και νευρικότητα τα οποία είναι έντονα για διάστημα μεγαλύτερο των 2 βδομάδων. Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί και με την μορφή των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων όπως πόνος στο στομάχι, αϋπνία, εφίδρωση, διάρροια, πόνος (βάρος) στο στήθος, πονοκέφαλος, τρέμουλο και ζάλη.


Το άγχος αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την ψυχοθεραπεία καθώς ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει στο να βρεθούν οι αιτίες που το προκαλούν, να αναλυθούν και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισης του άγχους. Υπάρχουν όμως και άλλες μέθοδοι που μπορούν να οδηγήσουν στη χαλάρωση όπως η ενασχόληση με την άθληση, τη φύση ή και με εναλλακτικές μεθόδους όπως ο βελονισμός, το μασάζ και η yoga.