Κρισεις Πανικου+Αυτοκτονιες = 1-1

Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας, που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και νοητικών συμπτωμάτων. Υπολογίζεται ότι μέχρι 4% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού, ενώ στις γυναίκες η πάθηση είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η εμφάνιση των επεισοδίων τυπικά είναι απότομη, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία, ωστόσο υπάρχουν και οι κρίσεις πανικού που εμφανίζονται πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. όταν κάποιος είναι σε κάποιο μέρος με πολύ κόσμο-αγοραφοβία) ενώ πολλές φορές ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, είναι ικανός από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης.

 

Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά και τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού και η διάρκεια τους μπορεί να είναι από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, ενώ επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά.

Το metrogreece.gr, επικοινώνησε με τον κ.Γιώργο Πανταζόπουλο, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή, ο οποίος μας βοήθησε "να ρίξουμε φως" στο "ποιόν" της συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής:

«Τα ψυχολογικά αίτια που ευθύνονται για την εκδήλωση της κρίσης πανικού στη ζωή ενός ανθρώπου είναι άμεσα συνδεδεμένα με ποικίλα και έντονα γεγονότα που του συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής του και που είναι σε θέση να πυροδοτήσουν την εκδήλωση ενδόμυχων τάσεων και καλά κρυμμένων φόβων και συναισθημάτων. Αφορμή για την εκδήλωση κρίσεων πανικού είναι δυνατό να αποτελέσουν έντονες “στρεσογόνες” καταστάσεις, όπως μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο, το άγχος για την έκβαση μιας προσωπικής υπόθεσης ή η συμμετοχή στις πανελλαδικές κυρίως γραπτές εξετάσεις στην εφηβική ηλικία. Τα συνηθέστερα συμπτώματα εκδήλωσης της διαταραχής είναι η έντονη ζαλάδα, ο ίλιγγος, η εφίδρωση, η ζάλη, η ταχυπαλμία και σε ορισμένες έντονες περιπτώσεις ακόμη και η αίσθηση ότι χάνεις την επαφή με τον κόσμο γύρω σου και νιώθεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν εντελώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις,όντας κάποιος σε κρίση πανικού, υπάρχει μια αίσθηση έντονης ανησυχίας και ένας μεγάλος φόβος θανάτου, ο οποίος βέβαια δεν πραγματοποιείται. Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, τα ποσοστά εκδήλωσης του φαινομένου είναι το ίδιο υψηλά με τα ποσοστά των αυτοκτονιών που σημειώνονται καθημερινά".

Συνεχίζοντας, ο κ.Πανταζόπουλος, μας ανέφερε τα ακόλουθα στοιχεία:

«Πιο επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού είναι οι γυναίκες, καθώς εμφανίζουν μια ιδιαίτερα αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη συγκριτικά με τους άντρες, που τις καθιστά πιο ευαίσθητες στον τρόπο που διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τα όσα τους συμβαίνουν. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται η διατήρηση της ψυχραιμίας και 1-2 βαθιές εισπνοές μέχρι να υποχωρήσει το οξύ σύμπτωμα και να οξυγονωθεί επαρκώς ο εγκέφαλος, έτσι ώστε να κυκλοφορήσει πάλι ομαλά η ροή του αίματος. Πάντως, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι μοιραίο είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγη ώρα».

Τέλος, ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής μας υπέδειξε τους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης των εν λόγω κρίσεων:

«Οι κρίσεις πανικού είναι μια διαταραχή, που δεν είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την ενδεδειγμένη θεραπεία για τον πάσχοντα, προσαρμοσμένη απόλυτα στο χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία, τις ανάγκες και το βαθμό της έντασής της. Συνήθως βοηθάει κατά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, η έναρξη συστηματικής ψυχοθεραπείας με την επιλογή ενός ψυχοθεραπευτή που θα κατανοήσει εις βάθος την ψυχοσύνθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσει να μας οδηγήσει στην αποτελεσματική θεραπεία και τη σταδιακή αντιμετώπιση του πανικού μας, εκτός και αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και βαθιά, οπότε χρειάζεται να επιλεγεί η λύση της φαρμακευτικής οδού».