Ομαδικη Θεραπεια (Group Therapy)

3η Απριλίου

Πολλοί αναφέρουν πως είναι ένας από τους πιο φυσικούς και θεραπευτικούς τρόπους μάθησης των διαπροσωπικών σχέσεων γιατί αντιπροσωπεύει τον μικρόκοσμο της οικογένειας, της κοινωνίας και του πολιτισμού.

 Η ομαδική θεραπεία (Group Therapy) είναι ένας ειδικός τύπος ψυχοθεραπείας κατά την οποία ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων συναντιέται σε εβδομαδιαίες συνεδρίες οι οποίες διαρκούν περίπου 80 λεπτά και προσπαθούν να βοηθηθούν στα προβλήματα τους με τη βοήθεια ενός επαγγελματία θεραπευτή.

 

Ο ψυχολόγος επιλέγει προσεκτικά ανθρώπους οι οποίοι είναι πιθανόν να επωφεληθούν από την συμμετοχή τους στην ομαδική θεραπεία και να έχουν μία ωφέλιμη επίδραση στους υπόλοιπους. Οι συμμετέχοντες σε ασφαλές περιβάλλον μοιράζονται  μεταξύ τους τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν και το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης συχνά προκαλεί επίγνωση για ορισμένα μοτίβα στην συμπεριφορά τους μέσω της «αντανάκλασης» στους άλλους.

 Σε αυτό το είδος θεραπείας, οι θεραπευόμενοι ακούν και κατανοούν ο ένας τα προβλήματα του άλλου εκφράζοντας άποψη για τον τρόπο συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και επεξεργάζονται συναισθήματα και διαπροσωπικές συγκρούσεις από το παρελθόν ή/και το παρόν.