Διατροφικες διαταραχες

June 20th

 


Στην σημερινή εποχή μέσω των μέσων επικοινωνίας έχει τείνει να θεωρείται πως το πρότυπο υγείας και ομορφιάς εκπροσωπείται από τη λεπτότητα. Οι περισσότεροι από μας έχουμε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες να ασχολούμαστε με το πόσο τρώμε όπως και με τη γεύση και τη διατροφική αξία των τροφίμων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν παρατηρηθεί πολλά φαινόμενα των 2 διατροφικών διαταραχών οι οποίες έχουν σαν πυρήνα τους τον έντονο φόβο αύξησης βάρους. Η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η υπερφαγία αποτελούν τις διατροφικές διαταραχές οι οποίες συναντώνται σε άντρες και γυναίκες.  


Η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο αύξησης βάρους και μία επίμονη άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους με αποτέλεσμα η εικόνα του σώματος του ατόμου να είναι τελείως παραμορφωμένη. Τα άτομα που πάσχουν από την συγκεκριμένη διαταραχή αισθάνονται υπέρβαροι ενώ είναι λιποβαρείς και αρνούνται να δουν την πραγματική τους σωματική εικόνα. Η ανορεξία είναι μία σοβαρή και πιθανώς θανατηφόρος ασθένεια κατά την οποία η ζωή γίνεται ένας διαρκής αγώνας επιδίωξης της λεπτότητας.

 


Η νευρική βουλιμία χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια υπερφαγίας τα οποία καταλήγουν σε μανιώδεις προσπάθειες αποφυγής αύξησης βάρους. Η βουλιμία είναι μία μάχη ανάμεσα στην επιθυμία για μείωση βάρους σε συνδυασμό με την ψυχαναγκαστική θέληση για υπερκατανάλωση φαγητού.  Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος στη βουλιμία ο οποίος επαναλαμβάνεται συχνά και ξεκινά από την αυστηρή δίαιτα η οποία δημιουργεί μεγάλα αισθήματα πείνας τα οποία εκτονώνονται με επεισόδια υπερφαγίας κατά τα οποία το άτομο χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους (εμετός, καθαρτικά, διουρητικά) για να μην αυξηθεί το βάρους του και καταλήγει να αισθάνεται τύψεις και ενοχές. Η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση φαγητού μαζί με την χρήση καθαρτικών και άλλων μέσων δημιουργούν στο άτομο συχνές διακυμάνσεις στο βάρος, αποχρωματισμένα δόντια και εκδορές στα χέρια και στις αρθρώσεις.   


Η υπερφαγία χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφής τα οποία συνοδεύονται από αισθήματα άγχους και δυσφορίας πριν ή μετά την υπερφαγία. Αντίθετα με τη βουλιμία, δεν γίνονται συχνές προσπάθειες «αναπλήρωσης» της μεγάλης κατανάλωσης φαγητού μέσω εμετού κ.α μεθόδων. Οι άνθρωποι με την συγκεκριμένη διαταραχή παλεύουν με αισθήματα ενοχής, απέχθειας και κατάθλιψης καθώς ανησυχούν για την εικόνα του σώματος. Όσο, όμως χειρότερα νιώθουν για την εμφάνιση και το σώμα τους τόσο χρησιμοποιούν το φαγητό για να το αντιμετωπίσουν. Υπάρχει έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση τροφής και τα αισθήματα έντασης, άγχους και ενοχής βρίσκουν εκτόνωση στο φαγητό. Η υπερκατανάλωση φαγητού όλη την ημέρα γίνεται λόγω του αισθήματος του ανικανοποίητου το οποίο οδηγεί το άτομο να μην συνειδητοποιεί τι τρώει καθώς αδυνατεί να ελέγξει τον εαυτό του.        


Η θεραπευτική αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών γίνεται συνήθως με τη ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή (σε κρίσιμες καταστάσεις ανορεξίας, βουλιμίας και υπερφαγίας). Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν με τις διατροφικές διαταραχές να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να αγαπήσουν ξανά τον εαυτό τους για αυτό που πραγματικά είναι και να αντικαταστήσουν τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις με υγιείς συνήθειες φαγητού, θετικές σκέψεις και μία αληθινή εικόνα σώματος. Μαθαίνουν με τη βοήθεια ειδικού να μην εκτονώνουν τα όποια αρνητικά συναισθήματα έχουν μέσω του φαγητού και βρίσκουν την στήριξη και τη φροντίδα που χρειάζονται για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα προς την υγεία τους. Κάποια μικρά βήματα για πιθανή αλλαγή είναι:

  • Αναγνωρίστε την ύπαρξη προβλήματος.
  • Μιλήστε σε κάποιον-α από το περιβάλλον σας (οικογενειακό, φιλικό).
  • Μη φοβάστε!
  • Μείνετε μακριά από μέρη, ανθρώπους και δραστηριότητες οι οποίες ενεργοποιούν τις ζημιογόνες συνήθειες.
  • Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.