Εθισμος

June 15th

 


Λέγεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και πως κάθε άνθρωπος στη γη έχει αντιμετωπίσει τον εθισμό (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό) σε κάποια φάση της ζωής του.

 
Ο εθισμός εκδηλώνεται ... με την έντονη και επίμονη επιθυμία για ένα αντικείμενο, δραστηριότητα, πρόσωπο, ιδέα που η ζωή χωρίς αυτό φαντάζει δύσκολη ως και ανέφικτη. Η έλλειψη ελέγχου στην εκπλήρωση της επιθυμίας και η συνέχισή της παρόλες τις αρνητικές επιπτώσεις, συμβάλλουν σημαντικά στη διάγνωση του εθισμού. Η ενασχόληση με την εθιστική ουσία καταλαμβάνει τόσο πολύ χρόνο από την καθημερινότητα και τη ζωή του ατόμου ώστε να δημιουργούνται προβλήματα τόσο στο οικογενειακό όσο και στο εργασιακό περιβάλλον.

Όταν το άτομο αρχίζει και διαμορφώνει τη ζωή του ανάλογα με την πραγματοποίηση της εθιστικής του επιθυμίας τότε η εξάρτηση κυριαρχεί τη ζωή του και το άτομο γίνεται υποχείριο της ουσίας. Συνήθως υπάρχει η ψευδαίσθηση του ελέγχου τόσο της εθιστικής ουσίας όσο και του εαυτού όμως αυτό είναι αναληθές και το άτομο χρειάζεται άμεση βοήθεια. Υπάρχουν πολλά είδη συμπεριφορών εθισμού – εξάρτησης όπως η ακανόνιστη κατανάλωση φαγητού (υπερφαγία) το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, ο τζόγος, οι ναρκωτικές ουσίες (χασίς, ηρωίνη, κοκαΐνη, LSD κ.α), η χρήση φαρμάκων (ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αμφεταμίνες) αλλά και η αλόγιστη ενασχόληση με το Internet, το σεξ και τα ψώνια (αγοραμανία).

 


Ο εθισμός αντιμετωπίζεται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή (όπου είναι απαραίτητο) και ψυχοθεραπεία με την οποία το άτομο προσπαθεί να συνειδητοποιήσει και να διορθώσει τις ανάγκες που τον/την έχουν οδηγήσει στην εξάρτηση. Μέσω συμπεριφοριστικών μεθόδων γίνεται αντικατάσταση των αρνητικών και ζημιογόνων επιθυμιών με θετικές και υγιεινές επιλογές.

Η απεξάρτηση θέλει δύναμη και κουράγιο όμως δεν πρέπει να αφήνουμε την εθιστική επιθυμία να νικά τον ίδιο μας τον εαυτό. Αποτυχίες – παλινδρομήσεις μπορούν να υπάρξουν όμως σημασία έχει η πίστη στον εαυτό μας και η προσπάθεια για αλλαγή.