«Μόνιμη λύση σε προσωρινά προβλήματα»

Εκτός από εξαιρετικός ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο, ο RobinWilliams, όπως φάνηκε, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος πάλευε καθημερινά με τα δαιμόνια της ψυχής του τα οποία δυστυχώς τον νίκησαν. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, είχε πει πως « Όταν έχεις κατάθλιψη, η αυτοκτονία είναι μία μόνιμη λύση σε προσωρινά προβλήματα»  κάτι που δυστυχώς δεν τήρησε ο ίδιος, ίσως λυγίζοντας από τις καταχρήσεις και τη χρόνια μάχη με τη ψυχική νόσο. Ήταν ένας άνθρωπος που προσέφερε απλόχερα το γέλιο στο κοινό του, κρύβοντας καλά την ταλαιπωρημένη του ψυχή. Άνθρωποι οι οποίοι παλεύουν με την κατάθλιψη νιώθουν ένα μεγάλο συναισθηματικό κενό το οποίο αδυνατούν να καλύψουν καθώς δεν βρίσκουν νόημα σχεδόν σε καμία τους πράξη. Δημιουργείται, δηλαδή, ένας φαύλος κύκλος απαισιοδοξίας και αρνητισμού που το άτομο δυσκολεύεται να βγει και απογοητεύεται....

 

 Συνεπώς, καταλήγουν λανθασμένα στο συμπέρασμα πως αυτή η γεμάτη θλίψη και επώδυνη ψυχολογική κατάσταση είναι μόνιμη, δίχως τελειωμό με αποτέλεσμα ορισμένοι να σκέφτονται την αυτοχειρία ως λύση. Παραφράζοντας τη δήλωση του αγαπημένου ηθοποιού, θα αναφέρω πως η αυτοκτονία είναι παραίτηση και όχι λύση από τα προσωρινά προβλήματα που βασανίζουν όσους έχουν κατάθλιψη.

Προβλήματα υπάρχουν στις ζωές όλων μας σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά για αυτό και όλοι μας δίνουμε καθημερινά τη δική μας μάχη, σημασία όμως έχει ο αγώνας γιατί μόνο έτσι θα έρθει η νίκη και η λύτρωση. Η λύση στην ασθένεια δίνεται με αγώνα εναντίον «του δαίμονα της κατάθλιψης», με επιμονή και προσπάθεια και όχι με παραίτηση.

Η κατάθλιψη θεραπεύεται με έγκαιρη διάγνωση τόσο με ψυχοθεραπεία όσο και με φαρμακευτική αγωγή (ποικίλλει η θεραπεία ανάλογα με το μέγεθος της ψυχικής διαταραχής). Ενώ, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως τίποτα δεν έχει τελειώσει, τίποτα δεν έχει κριθεί εφόσον το άτομο είναι εν ζωή και προσπαθεί να αγωνιστεί εναντίον της ασθένειας. Η μάχη γίνεται πιο εύκολη όταν γνωρίζεις τον αντίπαλο και καταλαβαίνεις τι πρέπει να πολεμήσεις ώστε να νικήσεις! Η νίκη απέναντι στην κατάθλιψη είναι εφικτή, η νίκη όμως απέναντι στην αυτοκτονία είναι αδύνατη γιατί έχει χαθεί το σημαντικότερο αγαθό, η ζωή!