Χαπια ή θεραπεια ?

Ανερχόμενο είναι το ποσοστό των ατόμων οι οποίοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα σε κάποια φάση της ζωής τους και έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το δίλημμα της φαρμακευτικής αγωγής ή των συνεδριών με κάποιο ειδικό. 

Yπάρχει μία τάση να θεωρείται η φαρμακευτική οδός ως η εύκολη λύση.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως οι γρήγορες και άμεσες προσπάθειες επίλυσης πιθανόν να επιφέρουν αποτελέσματα, πολλές φορές όμως δεν βοηθούν και δεν λύνουν το πρόβλημα παρά μόνο αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα του.

 

Η απάντηση στο ερώτημα «χάπια ή θεραπεία» παρέχεται από τον ειδικό (ψυχίατρο ή ψυχολόγο) και είναι ανάλογη της κατάστασης του κάθε ανθρώπου που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Η κάθε περίπτωση, είναι μοναδική και με αυτό τον τρόπο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν αποτελεί μονόδρομο στην επίλυση των ψυχολογικών προβλημάτων παρόλα αυτά όμως, συνίσταται (σε συνδυασμό με τη ψυχοθεραπεία) σε περιπτώσεις όπως είναι η ψυχωσική διαταραχή, η σχιζοφρένεια, η μείζονα κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά το θεραπευόμενο να ανακαλύψει από που πηγάζουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα τα οποία βαραίνουν τη ψυχή και κάνουν τη καθημερινή ζωή πιο δύσκολη. Του δίνει τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει και να επεξεργαστεί την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και έπειτα, να προσπαθήσει να βρει τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης αυτής.

Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι τρόποι αντιμετώπισης των ψυχολογικών προβλημάτων οι οποίοι μπορούν να συνδυαστούν ή/και να λειτουργήσουν αυτόνομα ώστε να βοηθήσουν τον άνθρωπο να είναι ψυχικά καλά!