«Φαρμακο» ο υπνος διαρκειας επτα ωρων

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος ή ακόμα και εγκεφαλικού έχουν όσοι κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες της ημέρας, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, ενώ εξίσου επικίνδυνος μπορεί να αποβεί και ο ύπνος για περισσότερες από εννέα ώρες.

Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα άνω των 60 ετών που κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα, καθώς έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ώρες.

 

Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν την αιτία που η μεγαλύτερη ή μικρότερη από επτά ώρες διάρκεια ύπνου επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημά του ανθρώπου.

Εκτιμούν, πάντως, ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις μεταβολικές και ενδοκρινικές λειτουργίες, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος.
v Εξάλλου, δεύτερη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι μια περιστασιακή δόση γερού ύπνου στη διάρκεια του σαββατοκύριακου αποτελεί καλό "φάρμακο" για όσους συνήθως κοιμούνται λίγο μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα.

Πάντως, Ακόμα και ένας ύπνος δέκα ωρών κατά περιόδους ίσως δεν είναι τελικά αρκετός για να αναπληρώσει πλήρως τον χαμένο ύπνο και να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της χρόνιας έλλειψης ύπνου.

 

Πηγή :www.skai.gr